Over ons

Het Scherpe Woud heeft haar wortels in de dorpen Scherpenzeel, Renswoude en Woudenberg. Dit gegeven is dan ook terug te vinden in de naam van de vereniging, waarin delen hiervan zijn samengevoegd. Deze valleidorpen zijn centraal in het midden van Nederland gelegen op en rond de provinciegrenzen van Gelderland-Utrecht.

De bereikbaarheid is ook zeer goed te noemen. Wat niet verwonderlijk is daar de snelwegen A12, A28, A1 en A30 zich binnen een straal van nog geen 10 kilometer bevinden. Hoewel deze wegen in nabijheid zijn, ademt men er nog de sfeer van landelijkheid uit. De Vallei is een oud gletsjerdal, gevormd in de voorlaatste ijstijd opgevuld met dekzand. Aan weerszijden van de Vallei liggen stuwwallen die wij nu kennen als het Veluwemassief en de Utrechtse Heuvelrug. De vallei vormt als het ware een kom waar het regen en grondwater van de Veluwe en de Heuvelrug zich verzamelt. De Gelderse Vallei wordt afgewaterd naar het noorden. Het Valleigebied maakte tot aan de jaren 50 onderdeel uit van de Grebbelinie . Door zijn lage ligging kon, door een stelsel van sluizen en (slaper)dijken, voor een gedeelte onder water gezet worden, door inwatering van Rijnwater onder aan de Grebbeberg.

Tochten

Onze Eindejaarstocht voert met name door dit afwisselende landschap met zijn slaperdijken en forten. Het valleigebied ligt zoals gezegd ingebed tussen de stuwwallen van de Utrechtse Heuvelrug en het Veluws massief. De Utrechtse Heuvelrug hiervan is in de directe nabijheid, zij valt zelfs voor een deel binnen de gemeentegrenzen van Woudenberg.. De Veluwe daarentegen is wat oostelijker gelegen maar nog steeds op relatieve korte fietsafstand. Ten zuiden na een uitdagende klim over de, in wielerkringen bekende Amerongse berg (69 meter+ NAP) is de Betuwe in de nabijheid. Dit fruitgebied is met de pont of via de brug in Rhenen direct te bereiken.

Wij als vereniging vinden dan ook dat we een van de prachtigste plekjes van Nederland hebben voor de beoefening van de door ons zo geliefde wielersport